Slovenský film na anglickom DVD patrí medzi 25 najlepších za rok 2014

16.01.2015 Bratislava

Bratislava 16. januára (TASR) - Anglické DVD so slovenským filmom Vtáčkovia, siroty a blázni režiséra Juraja Jakubiska, ktoré vydalo nezávislé vydavateľstvo Second Run, sa dostalo do rebríčka 25 najlepších DVD a blu-ray nosičov za rok 2014 podľa prestížneho anglického filmového magazínu Little White Lies. TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Film z roku 1969 vyšiel v prestížnom anglickom vydavateľstve vlani v júni ako druhý titul z kolekcie snímok licencovaných SFÚ. Má nové a upravené anglické titulky a súčasťou DVD je aj 20-stranový booklet s esejou britského filmového publicistu Petra Hamesa špecializujúceho sa na východoeurópsku kinematografiu a autora reprezentatívnej publikácie Best of Slovak Film.

Aktuálne zverejnil svoj rebríček aj DVD Beaver, kde sa Jakubiskov film Vtáčkovia, siroty a blázni nachádza na 2. priečke a vydavateľstvo Second Rund skončilo ako 4. najlepšie vydavateľstvo sveta. Grafické spracovanie obálky DVD je tiež vo výbere najlepších za minulý rok. Na hlasovaní sa podieľalo viac ako 40 vybraných filmových kritikov.

Second Run sa zameriava na vydávanie oceňovaných artových filmov z celého sveta. Prvým vydaným titulom z kolekcie slovenských filmov bola snímka Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra v roku 2013, nasledovať budú Obrazy starého sveta (1972) Dušana Hanáka a Drak sa vracia (1967) Eduarda Grečnera. DVD sú určené pre trh v anglicky hovoriacich krajinách.

"Slovenská kinematografia patrí k menej známym vo Veľkej Británii a raná filmová tvorba Juraja Jakubiska tu ešte nikdy nebola vydaná a distribuovaná. Film je bezpochyby z politického a formálneho hľadiska jedným z najradikálnejších diel československej novej vlny. Pevne verím, že Vtáčkovia, siroty a blázni sa stanú pre Veľkú Britániu úžasným objavom," uviedol riaditeľ vydavateľstva Mehelli Modi v súvislosti s vydaním Jakubiskovho filmu na DVD, ktoré sa hneď po svojom vydaní stretlo s pozitívnymi ohlasmi a recenziami.

Vydávanie filmov zo zlatého fondu slovenskej kinematografie v spolupráci so zahraničnými vydavateľstvami je jednou z aktivít prezentácie slovenskej kinematografie v zahraničí. SFÚ spolupracuje aj s parížskym vydavateľstvom Malavida, ktoré sa zameriava na vydávanie a distribúciu DVD nosičov nekomerčných európskych diel a doteraz vydalo 14 slovenských filmov pre trh vo Francúzsku, Švajčiarsku a v Belgicku.
 

Vyberte región